Fonturi de vineri

Desi numele corect e typeface, nu ‘font’, asa cum s-ar crede, fontfont.com e creatia designerilor Neville Brody si Erik Spiekermann.

Erik Spiekermann a creat FF Meta, folosit momentan de Mozilla Foundation, Second Life si probabil altii de care nu stiu eu dar astea sunt primele exemple care imi vin in minte. Printre altele, daca stiti vechiul fragment de text cu ceva cuvinte lipsa care ne spunea ca nu conteaza in ce ordine sunt literele intr-un cuvant, atata timp cat prima si ultima litera sunt la locul lor putem intelege fara probleme. 

Dar ar putea sa se lipseasca de vocale, in cazul in care limba nu abuzeaza de ele. Cam asa si cu FF Mt (care nu e FF M-T, ci FF Meta fara vocale, evident) si economiseste hartia si cerneala celui care printeaza.

„FF Mt uses up to 50% less paper, screen, and wall space than other text faces without a single condensed letter.”

Continuand pe idea de a economisi hartie (de fapt doar cerneala in cazul asta) apare si Ecofont, un font al unor olandezi cu gauri in el. La dimensiuni mari fontul nu e foarte bun, evident, dar pe masura ce scade dimensiunea fontului, creste lizibilitatea:

Revenind la FF Meta si Spiekermann, mie imi plac la nebunie si numerele pentru case facute dupa FF Meta. Erau de vanzare la Design Within Reach dar nu mai au in stoc. Pana una alta putem doar sa ne uitam.

The funnier thing is that the 3s and 5s often get confused. If you look quickly, sometimes you reverse the image, because our brain flips the image from our eyes, but sometimes it doesn’t turn it back. That’s why when you see people scribble on walls, they graffiti the N backwards. It’s more instinctual, it’s the obvious movement. Otherwise, you stop there, and then you have to go – “Hold it! Put the can back up, and go back up now.”

Erik Spiekermann

Printre altele, daca sunteti la fel de obsedati va uitati si la ceasuri de perete cu numere sau ce fac studentii care studiaza design de fonturi.


Publicat pe

în

de către