Despre Chrome

Pe langa aspectul de ‘uite inca un browser nou’ si ‘hai sa vedem unde ajunge Chrome peste un an’, azi dimineata m-am trezit citind parerile lui Cristi si Dragos una dupa alta. O sa il citez pe Dragos de data asta:

„Cu cat competitia este mai mare si piata devine mai fragmentata cu atat, pe de o parte, consumatorii au mai multe optiuni si nu sunt blocati intr-un cvasi monopol/duopol si, pe de alta parte, nevoia de diferentiere si inovatie a jucatorilor in piata devine mai mare. Astfel, orice nou concurent este binevenit pentru ca de fapt contribuie la dezvoltarea ecosistemului si evolutia rapida a industriei.”

Asta pentru ca nici eu nu vroiam neaparat sa scriu despre Chrome, pentru ca nu ma pasioneaza ca browser – pentru mine Firefox face tot ce trebuie si are AdBlock Plus, un addon mai mult decat util – si pentru ca vorba lui Dragos, sunt o gramada de persoane care isi fac blogul dand mai departe din techcrunch.

Inainte de lansarea efectiva a browserului pe 2 Septembrie, Google a scos ‘din greseala’ (mai mult sau mai putin) o carte de benzi desenate online in care explica tot chinul facerii prin care a trecut Chrome. La o zi dupa lanseaza programul propriu-zis. Primele pareri au fost ca e un browser foarte rapid, ignorand faptul ca nu e valabil pentru cei cu Mac-uri. Tehnic vorbind, uitandu-ma la preferintele mele de utilizare, a luat (imprumutat, sa zicem) multe lucruri de la toate celelalte browsere: Opera (Speed Dial), Firefox, Internet Explorer 8 (In:Private Browsing) si tot asa. 

Ce e mai important insa este faptul ca unii au prezis ca browserul Google va ajunge din urma Firefox in vreo doi ani de zile. Bine ar fi, sincer, daca ar reusi sa se inalte la nivelul Firefox. Dar daca ne gandim, multi folosesc Firefox pentru ca ‘au auzit’ ca e mai bun decat Internet Explorer. Altii nu folosesc Internet Explorer la serviciu (mare parte a zilei) pentru ca nu-i lasa setarile de securitate sa instaleze alt browser decat cel default. Iar default e Internet Explorer. Pentru ca default e Windows, bineinteles. 

Toti cititorii Lifehacker s-au declarat fani ai AdBlock Plus, care elimina reclamele dar din pacate reprezinta o minoritate cei care stiu sa si-l instaleze, configureze, sa-l faca sa mearga asa cum vor ei.

Google a facut o miscare interesanta cu benzile desenate – explica in cuvinte foarte simple ce poate face Chrome si de ce este asa cum este. Pentru toti cei pe care nu-i intereseaza lucrurile astea, decat foarte vag. Utilizatorul nu e tratat ca un prost, echipa programatorilor nu e un grup de elitist jerks care stie mai bine, ci sunt acolo ca sa ajute, facand ceea ce utilizatorii nu stiu si sa-i asigure ca e bine. Dar explica aceasta mare inginerie din spatele unui browser pe intelesul tuturor. Vorba cuiva, when Google talks, people will listen. Asa sa fie.

 


Publicat pe

în

, ,

de către

Comentarii

Un răspuns la „Despre Chrome”
  1. Si mie imi lipseste in primul rand Adblock. Pot sa spun sincer ca am fost luat prin surprindere cand am deschis Spiegel si am fost asaltat de o reclama parca la Sony sau Panasonic. Nici nu mi-am dat seama cat de integrat a devenit cu idee de browsing pentru mine.