De ce sa facem simplu…

Probabil ca pana azi s-a facut destul scandal in ceea ce priveste Societatea Designerilor Profesionisti din Romania (dau link dar nu pentru ca imi place, ci pentru ca nu trebuie sa lasam oamenii neinformati), o societate care vezi-doamne ar trebui sa protejeze designerii – bullshit 😀

Functioneaza exact asa cum ne-am obisnuit : inscriere, acte, drept de semnatura, cotizatie. Traiasca PD (Partidul Designerilor desigur) !

Cica

a) protejeaza si promoveaza calitatea produsului de design
b) urmareste exercitarea competenta si calificata a profesiei ?«n respectul codului deontologic al acesteia;
c) propune reglementari legislative si normative specifice, ?«n vederea promovarii lor;
d) reprezinta interesele membrilor sai ?«n fata autoritatilor publice si administrative si a organismelor profesionale internationale;
e) acorda designerilor dreptul de semnatura, organizeaza ATESTAREA PROFESIONALA si gestioneaza Registrul Designerilor Profesionisti, Registrul Produselor si Proiectelor de Design si Registrul Societatilor de Desogn Profesionist din Romania.

In alte cuvinte lucruri care pana acum functionau foarte simplu si care functionau din inertie – tot ce e prost in design se duce pe apa sambetei la fel cum a aparut, legi in design nu trebuie foarte multe si oricum designerii sunt ca niste animale de prada care asteapta orice ‘scapare’ sau tentativa de a copia un logo sau ceva ca sa il desfiinteze imediat. Si …atestarea profesionala. Adica eu imi fac treaba dar trebuie sa imi confirme cineva – da domne’ esti designer pe bune. Respect?

Si ce e mai important, daca n-ai facut facultatea de profil nu esti designer. Hohooooo ce ne facem acum, mai facem cate o organizatie din asta pentru fiecare domeniu? Hai, cine lucreaza in marketing si a terminat stomatologia? Sus mainile, sa numaram!

De cand si pana cand trebuie organizatii care sa supravegheze? Facem si pe partea de literatura, interzicem poeziile amatorilor si instituim acum rangul de ‘scriitor’?

Ce lejer, daca n-avem probleme trebuie sa le facem, nu?

Altii care s-au ofuscat : Kit (1, 2, 3 ), Lucian, Brolly, TreeWorks etc.
A da, si un articol aparut in Business Week pe tema asta, Marius Ursache (Chief Creative Officer la Grapefruit)
Pentru mai multi, verificati insemnarea lui Kit „Protest Coverage”

And SIGN THE PETITION


Publicat pe

în

de către