Studiu in Marea Britanie

Atenție – pagina asta a fost publicată pentru prima oară în 2008 și e revizuită cam o dată pe an sau în funcție de când primesc întrebări.

La cererea publicului, zece sfaturi care să ajute cu admiterea la facultate și viața în Marea Britanie. Recomand mai bine să dați o fugă pe la Consiliul Britanic sau să îi sunați dacă vă gândiți să aplicați la studii universitare; pentru admiterea la facultate există servicii contra cost care ajută cu dosarul.

De ce in Marea Britanie?” ar fi prima intrebare care trebuie sa-si gaseasca raspuns – o sa se tot repete in scrisori, recomandari, aplicație etc. si pana la urma e vorba de 3-5 ani de zile de stat in Marea Britanie cand ai putea sa te duci oriunde in lume. Daca ai o idee clara, cu atat mai bine. Nu mă refer aici la clișee gen „istoria”, „Shakespeare” sau „universitățile de top” (deși sunt motive), ci o chestie relevantă – multiculturalismul ar fi o idee, dar ceva mai aproape și relevant de obiectul studiului e ideal.

“Ce anume vrei să studiezi in Marea Britanie?” e a doua – datorita faptului ca sunt atat de multe cursuri, la inceput poate parea greu de ales. Pentru cei care nu pot sa se decida sau nu stiu ce vor sa invete mai departe exista The Stamford Test, un chestionar orientativ (gratuit) pentru nehotarati. Nu va inhamati la cursuri de genul politehnică in engleză dacă nu stăpâniți limba pentru ca s-ar putea sa aveți surprize în functie de pregatire – de limbă și de fizică, matematică, ș.a.m.d. Regula mea e că dacă nu gândești cifrele și alfabetul în engleză (mental), o să fie greu. Întrebarea se pune din cauză că în Marea Britanie, ca în orice altă țară în care studiile superioare costă extraordinar de mult, o diplomă de absolvire își pierde valoarea atunci când aproape 40% din populație are studii superioare (și nu își găsește de lucru în domeniul ales). Așa că ai face bine să alegi ceva interesant, relevant, ce n-ai putea să studiezi la fel de bine în altă parte, ș.a.m.d.

Mai multe informații: Daca ti-ai ales o facultate sau mai multe, exista ghiduri precum Push University Guide, The Guardian University Guide sau Times Online University Guide si asa mai departe care ofera detalii despre cum e viata de fapt – sunt doar orientative si experienta personala difera foarte mult de cea a altora.

Unde in Marea Britanie?” e alta decizie grea de luat dupa ce stii ce vrei sa studiezi. Nu e ca și cum e nevoie să spun că Marea Britanie e o țară diversă, multiculturală (dar nu cum o arată la știri) și în general interesantă. Orașele mari le știe toată lumea – Londra, Birmingham, Manchester, Edinburgh, Glasgow. Orașele universitare tot cam așa – Londra (LSE în mod deosebit), Oxford, Cambridge, Coventry (Warwickshire University, da, Warwickshire University nu e chiar în Warwick – orașul), Newcastle (Durham) plus altele. Căutați cele mai recente articole despre „cost ofliving in the UK” și așteptați-vă să fie scump, adică peste 15,000 de lire pe an scump doar pentru mâncare și cazare.În Londra – Londra e scumpă, da, chiriile s-ar putea să fie mult mai scumpe decât căminele studențești, dar depinde de la an la an. Cert e că există o regulă de bază: cu cât mai departe de centru, cu atât mai ieftină chiria (dar cu atât mai scump transportul).

Dilema de “Nord vs. Sud” (generalizând extrem) e că nordul țării a fost centrul industriei, oamenii s-au adunat în jurul fabricilor și uzinelor iar de când au rămas pe drumuri odată ce s-au închis fabricile, toată lumea s-a dus spre Londra – centru financiar, adăpost pentru milionari datorită statutului taxelor, centru cultural și toate cele. Cine a rămas…The Smiths și Joy Division poate spun ceva 🙂 Nu înseamnă că în „nord” e nașpa, altă generalizare e de fapt că oamenii din nord sunt mai onești, le „zic pe șleau” și sunt mai dezinhiați decât Londonezii. Eu zic că e adevărat, uneori e ca diferența între cineva care îți zice „ce-ți mai dau drăguță?” și cineva care ar putea să îți prezinte știrile în aceeași voce.

Dar accente? Pentru cei care se simt comfortabil cu engleza si nivelul de cunostiinte accentele din diverse zone nu o sa fie prea greu de suportat. Birmingham-Wolverhampton si Newcastle au probabil cele mai dubioase accente (din ce am auzit de la mulți turiști și prieteni, străinii nu se împacă cu ele). Ideea de ‘culture shock‘ poate fi inspaimantatoare pentru oricine nu are nici cea mai vaga idee despre cum se traieste sau se traia prin Marea Britanie.

Indiferent unde…pregătiți-vă să nu aveți același standard de viață ca în România; cine lucrează poate o să aibă un salariu mult mai mare față de România, dar mic pentru Marea Britanie. Cine nu e pregătit o să înceapă să trimită scrisori acasă că e nașpa.

Inscrierile incep cu un an inainte de anul scolar propriu-zis. In Marea Britanie totul se face prin UCAS si al lor ‘UCAS Apply‘. La 1 Septembrie (cand multi trec in clasa a 12-a) se deschid inscrierile pentru anul urmator iar datele limita sunt 15 Octombrie pentru medicina de orice fel si stomatologie și în jur de 15 Ianuarie pentru studenti din UE. S-ar putea ca datele sa se fi schimbat totusi. Verificați, verificați, verificați.

Opțiuni si procedura

UCAS pune la dispozitia tuturor cinci optiuni. Pe scurt, alegi cursuri (nu facultati) pe care ai vrea sa le urmezi – pot fi trei cursuri diferite la aceeasi facultate – si trimiti o scrisoare de intentie impreuna cu o scrisoare de recomandare fiecărei instituții în parte sau fiecărui curs în parte. Chiar dacă ai trei opțiuni la aceeași facultate, scrisorile sunt citite de departamente.Scrisoarea de recomandare: poate veni din partea oricarui profesor sau angajator si trebuie scrisa in concordanta cu niste reguli. Nu este un document pe care sa il trimiti prin fax deci nu are nevoie de vreo stampila din partea unei institutii ci doar datele de contact ale persoanei care a scris-o (inclusiv o adresa de email). Consiliul Britanic ofera asistenta candidatilor, ajutandu-i pe elevi si parinti sa redacteze aceste documente. Pentru o anumita suma (era in jur de 100 RON in 2006-2007), poti fi consiliat in vederea studiilor in Marea Britanie.

 1. Scrisoarea de intenție: vezi punctul unu și punctul doi, plus un răspuns sumar care să explice ce vrei să faci după ce termini (dacă intenționezi să pleci sau să rămâi, și dacă rămâi ce îți propui – master sau job).
 2. Ce e un „expected grade”?: cu un an înainte de A levels,echivalentul bacalaureatului cum ar veni (dar nu același lucru din cauză că liceele au alte filiere și specializări*), studenții aleg subiectele la care vor să dea examen și profesorii evalueză ce notă cred că o să ia. Uneori au dreptate (same as expected grade); alteori îi supraevaluează (și iese lower than expected), alteori îi subevaluează (și iau note better than expected). Pentru cine nu învață în sistemul ăsta, poți să pui cam ce notă crezi că o să iei la BAC; greu de estimat dar nu contează pentru statistici așa că ai putea să pui orice.
 3. Alte recomandări importante:
 • Cursurile pe care ti le alegi trebuie sa aiba legatura intre ele (ai doar o scrisoare deci o sansa care sa ‘acopere’ toate optiunile), daca pui inginerie aerospatiala si literatura engleza in cele cinci risti sa nu ajungi nicaieri.
 • Nu ar trebui sa alegi cursuri diferite la aceeasi facultate. Daca ai fost respins la unul, sansele sunt sa fii respins la toate din varii motive.
 • Raspunsuri si alte etape: din cele cinci optiuni va trebui sa ramai cu doar doua numite ‘Firm‘ si ‘Insurance‘. ‘Insurance’, dupa cum ii spune numele e un fel de ‘plan b’ in caz ca nu intri la prima. Presupunand ca a trecut 15 Ianuarie ar trebui sa te gandesti la cerintele impuse de facultati in cazul in care ai primit raspunsuri.
 • Daca ai fost respins sau nu ai indeplinit conditiile (O anumita medie, o nota de peste 6 la IELTS sau Cambridge CAE/CPE luat cu cel putin C de obicei) in cazul in care ti-au fost puse mai exista o sansa, prin Clearance (cândva in August). Locurile ramase libere se pot umple si daca ai noroc poti sa intri inca. Dacă ai și poți să alegi o ofertă necondiționată (unconditional offer) ca Insurance Choice, alege ca asigurare. Dacă nu ajungi la facultatea care e Firm Choice, indiferent ce notă iei la BAC tot vei ajunge la a doua (atâta timp cât treci în România, evident).
 • Dacă ai intrat, actele și documentele de care ai nevoie (sau va trebui să scoți de la naftalină):
  • Dosarul școlar, care include tot de la fișele cabinetului medical și se eliberează atâta timp cât nu repeți clasa a 12-a.
  • Rezultatele testului IELTS/CAE/CPE (cerința de limbă)
  • Diploma de bacalaureat (cu note cu tot)
  • Certificatul de naștere: două copii legalizate la notar nu strică niciodată, depinde de la caz la caz.
 • Examene si burse. Din pacate nu stiu de foarte multe burse de merit oferite pentru Marea Britanie, bursele Chevening se ofera doar pentru masterat dar cu siguranta exista mai multe detalii pe site-ul Consiliului Britanic. Examenele necesare depind de facultati. Ambele (IELTS si Cambridge) costa in jur de £75-£100 si raman foarte putine locuri pentru sesiunile din vara (Iunie) dinaintea anului scolar in care vrei sa incepi sa studiezi. Daca poti, da examenele astea inainte (Decembrie, inainte de a trimite formularul) pentru ca niciodata nu stii ce ti se va cere. Daca nu iei in Iunie s-ar putea sa nu mai ai o a doua sansa in orasul in care locuiesti.
 • CosturiFacultățile au început să coste din ce în ce mai mult. Erau vreo 3,000 de lire, acum depinde de la universitate la universitate și pot costa peste 7,000 de lire. Trebuie luată în calcul și plata căminului sau unui apartament de închiriat. Desi cuvantul ‘camin’ poate duce cu gandul la ceva foarte sinistru considerand ideea de camin in Romania, conditiile sunt mai mult decat bune in majoritatea oraselor. Exista posibilitatea unor imprumuturi prin companii precum Student Loans Company, dar un împrumut e un împrumut. E de preferat sa nu te imprumuti daca iti poti permite studiile asa cum sunt. Inapoierea banilor e un proces anevoios prin care ei îți iau banii înapoi automat când începi să câștigi peste 15,000 de lire pe an si poate nu iti doresti asa ceva atunci cand termini facultatea si incepi sa te gandesti la o casa sau o masina. Nu stii niciodata cum o sa-ti pice Marea Britanie si daca vei vrea sa locuiesti acolo pana iti platesti imprumuturile.

 

Vize si permise de munca.

 1. Pentru a studia in Marea Britanie nu ai nevoie de viză și ștampilă, România e parte din EU. Nu o sa te opreasca nimeni la granita cand ti se verifica pasaportul.
 2. Daca vrei sa lucrezi in Marea Britanie, ai voie doar part time ca student (20h/saptamana) in timpul facultatii si trebuie sa gasesti formularul necesar de pe site-ul Home Office. Deobicei au numele de BR 1, BR 2 (in 2012, ii spunea ‘Yellow Card’). Din Martie 2013: Home Office se desființează ca departament, iar formularele probabil se vor găsi pe site-ul Border & Immigration. Din 2014 teoretic Românii nu vor mai avea nevoie de permis de muncă, dar englezii sunt ciudați așa că probabil vor ține cu dinții de ele cât apucă. Verificați, verificați, verificați.

 

Biletele de avion și alte considerente de transport

In momentul in care stii sigur ca vei pleca, e bine sa iei un bilet exact catre destinatia dorita, eventual fara intoarcere pentru ca nu stii niciodata ce se poate intampla intre timp. Cand te vei intoarce fara bagaje poti zbura pana intr-un aeroport cu o companie low-cost (desi nu poti conta pe unele) si de acolo trenul pana la destinatia dorita. National Rail sau TheTrainLine ofera detalii amanuntite in privinta asta. Luați-vă și un 16-25 Railcard dacă veți călători des pentru reduceri de o treime din prețul biletelor.In caz ca mei e nevoie de ceva o sa editez insemnarea asta mai tarziu dar sper ca a fost de folos tuturor celor care au cautat asta si au ajuns aici printr-o curiozitate a sortii.

* College, sixth form collegegrammar school etc. –  Ce se învață în România la licee teoretice se apropie de ideea britanică de „grammar school”, o școală la care nu intră chiar toată lumea, adică la care se intră cu examen. Dacă ai studiat latină, economie, filosofie în liceu fără să le fi ales singur, atunci poți fi sigur că lumea se va uita la tine un pic ciudat.

 

 

Cititi si: Ghid in 10 pasi pentru parintii ai caror copii isi doresc sa studieze la o facultate in Marea Britanie de Dan Virtopeanu

Întreabă ceva ce nu ai găsit aici sau pe Google (nu am timp să răspund tuturor altfel din păcate):

14 thoughts on “Studiu in Marea Britanie”

 1. unele adevarate unele nu,de exemplu nu imi place cand zici tara scumpa.mie personal nu mi s-a parut absolut nimic scump,cu exceptia chiriei.este o tara superba,care ofera multe 😉
  been there,done that,hope to go back 😉

 2. Well, poate mie sau noua nu ni se par scumpe. Cand ma intrebau pe yahoo ‘cat costa’ toti faceau ochii cat cepele ca ‘aoleu ce scump’. Si nu e chiar de colo pentru multi. Asa ca o las asa, sa fie scumpa. Eu been there, still there, not goin’ anywhere 😀

 3. Ma gandesc sa aplic pt. o facultate in Anglia de ceva timp, m-am informat despre modul de admitere, programa, living costs etc. (o voi face mai serios, daca ma voi hotari). The question is, crezi ca as putea, ca student in Anglia, sa fac fata examenelor cu note cel putin medii si o part-time job? Stiu ca depinde de mine, but you have some experience, so…

 4. Murdoch, sunt sigur ca vei putea deci nu iti face griji.
  Am un prieten la Essex si ma va tine la curent 🙂 Dar in principiu, poti munci si avea note medii peste tot, intentie si bunavointa sa fie

 5. Buna.

  Si eu vreau sa aplic anul asta ca undergraduate in Anglia. Problema e ca una din universitatile la care vreau sa aplic este Cambridge si asta inseamna ca trebuie sa trimit aplicatia pana pe 15 Octombrie.
  Dar inca nu imi dai seama cam care sunt sansele mele. Sa stiu cam spre ce ar trebui sa ma orientez, daca sa aplic acolo sau sa trec alta in locul ei (avand doar 5 posibilitati). Inca nu realizez exact dupa ce criterii se iau ei. Spre exemplu se uita la media din liceu? Am rezultate destul de bune la Engleza, cu 113/120 la TOEFL ibt iar mediile din liceu din fiecare an la engleza si informatica (domeniul pe care vreau sa ma duc) sunt 10 invariabil. E destul pentru ei? Nu trebuie ceva suplimentar? Daca vrei sa aplici undeva in SUA prin comparatie pare mult mai greu. Imi scapa ceva?

  Merci.

 6. Băi, dacă ai aplicat într-a 12-a până la 15 ianuarie, cum ai făcut cu bacul? Nu trebuia să fie dat ca să aplici? Sau nu ţin cont de asta? Şi rezultatul de la testul Cambridge ar trebui să-l am neapărat înainte de 15 ianuarie?

  Ştiu, ştiu, multe întrebări. Da-s tare dubioşi ăştia şi m-am încurcat în nşpe taburi m-am gândit să întreb un cunoscător. : )

 7. Buna,

  Vreau sa va intreb daca la bac o sa am nota mai mica decat nota care imi trebuia (deja m-am inscris la 5 facultati din UK) pot sa aplic la alta facultate pe acelas profil dar care sa imi accepte nota de la bac?? Va multumesc din suflet!

 8. @fabii: Daca nu iei nota suficient de mare nici pentru Firm nici pentru Insurance, poti aplica in sesiunea de Clearance: ... (penultimul paragraf).
  Daca nota pe care o iei este foarte putin sub ce iti cer ei, s-ar putea sa te accepte.

 9. Pentru cei care intreaba daca bacul trebuie dat inainte:
  NU, bacul nu trebuie dat inainte. Aplici, si facultatile iti vor da o oferta conditionala in functie de notele de la bac (sau te vor respinge). Dupa ce ai luat bacul, trimit rezultatele la facultatile pe care le-ai ales si primesti confirmarea ca esti acceptat la facultate

  In legatura cu costurile de cazare+mancare, cred ca suma de 15000 lire e cam exagerata. Momentan la camin dau 3800 lire pe an (fara cazare vara), iar macarea nu costa mai mult de 100 de lire pe saptamana (cu tot cu iesit in oras sau alte distractii). Am prieteni care se descurca destul de bine cu 50 de lire pe saptamana sau chiar mai putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *