Două filme despre algoritmi

Unul din weekend-urile trecute ne-am uitat la documentarul AlphaGo. Până atunci nu știut să apreciez sau să conceptualizez cât de popular e Go în Asia și cât de semnificativ a fost meciul pentru ambele tabere: om vs. program.

După ce l-am văzut m-am întrebat cum l-au perceput alți oameni și ce gânduri le-a stârnit. Poate unii l-au urmărit din inerție și curiozitate, cum apar tot felul de recomandări în Netflix la care ajungi să te uiți și nu știi de ce. Poate unii l-au urmărit ca orice alt documentar despre sport în care evaluezi jucătorii, echipele și ții cu unul sau altul.

Cei pe care îi știu în Bay Area și Silicon Valley l-au urmărit cu un interes și oarecare gelozie profesională. Nu știu multe start-up-uri sau companii de aici care să nu lucreze în inteligenţă artificială, învăţare automată (machine learning) sau învăţare profundă (deep learning).

„Machine learning has become an essential component to many different products. Whether it’s automating responses to inbound sales queries, identifying expense reports for audit, or surfacing anomalies in data, machine learning improves workflow software. To date, most software imbued with machine learning reduces costs rather than increase revenues. By and large, the most frequent applications of machine learning today are efficiency applications – automating the high-volume rote processes and reducing costs. If you looking to build a machine learning based company, find a really expensive internal process and automate it. Helping workers do more with less is always a compelling value proposition, provided the savings are large enough.”

How To Identify A SaaS Market That Machine Learning Will Disrupt

O mare parte din noi facem lucruri care elimină nevoia de oameni care să îndeplinească activități triviale și repetitive, dar viziunea e să  înlocuiască nevoia de oameni cu totul.

Suntem departe de viitorul de care vorbesc cei din media și suntem conștienți de limitările omenești care stau în cale. Lipsește talentul pentru că nu avem suficienți oameni talentați care să se priceapă la cele trei subiecte menționate mai sus și lipsesc exemplele pozitive și educația pentru cei care vin din urmă. Uneor mă gândesc că dacă m-aș regăsi în fața unei clase de elevi de 14 ani care îmi vor sfatul, aș vrea să-i pot face să conștientizeze ce vine din punct de vedere tehnologic și să găsesc exemple care să îi motiveze să vrea să învețe.

Aici mă bucur că există internetul. O să las câteva exemple care îmi plac, dintr-o mare de filme care nu cred că sunt grozave. PS: Kurzgesagt are subtitrări în română. Celălalt nu avea, dar am zis să contribui ceva la discuție așa că i-am adăugat eu. Cine vrea să contribuie niște subtitrări mai bune e invitatul meu 🙂


Publicat pe

în

de către

Comentarii

Un răspuns la „Două filme despre algoritmi”
  1. Ma pun imediat sa le urmaresc 😉