Mic ghid pentru femei până în 30 de ani

Acum câteva zile a apărut un articol promoțional pe Huffington Post care făcea reclamă la ceva carte nou apărută prin state. O carte aparent de self-help aș zice, dar n-am citit-o încă și probabil nu o s-o citesc decât foarte târziu, mai mult ca fapt divers. Sunt destul de cinică în privința Huffington Post pentru că rareori mi s-a întâmplat să citesc ceva interesant la ei care să fi fost scris de jurnaliștii lor și articolul ăsta nu face excepție; aportul lor e minim, dar e chiar interesant.

Nu îmi plac nici cărțile de self-help pentru că multe se pot rezuma la o pagină de sfaturi și idei chiar folositoare, dar trebuie să umpli zeci sau sute de pagini ca să pară că ai ceva de zis sau ești expert pe o anumită nișă. Unele cărți cred că sunt chiar dăunătoare (self pity, nu self help) pentru că încurajează un mod de gândire toxic. De multe ori cele care se referă la bărbați și la nutriție pică fix în categoria asta. Fug de ele.

Dar iată. a apărut un articol despre o carte și chiar are destul de mult bun simț. Nu țipă la tine și nici nu te face să te simți prost dacă nu faci deja lucrurile pe care le recomandă. E ok. Nici nu trebuie. E un ghid destul de vag, dar suficient de cuprinzător. Nu sunt de acord cu toate ideile din el, dar e vorba de principiu – sunt lucruri pe care le-am observat și pot să zic cu mâna pe inimă că da, ajută. Common sense is not common. Nici nu trebuie bun simț în unele cazuri (haosul e o idee bună) dar există o diferență între haos organizat – ca viața mea uneori – și femeie care o ia ușor la vale.

Articolul, deci*:

30 things every woman should know before 30

By 30, you should have …

1. One old boyfriend you can imagine going back to and one who reminds you of how far you’ve come.
2. A decent piece of furniture not previously owned by anyone else in your family.
3. Something perfect to wear if the employer or man of your dreams wants to see you in an hour.
4. A purse, a suitcase, and an umbrella you’re not ashamed to be seen carrying.
5. A youth you’re content to move beyond.
6. A past juicy enough that you’re looking forward to retelling it in your old age.

Numărul 5 + 6: Da. Copilăria s-a terminat. A fost bine? S-a terminat. A fost rău? Nu o retrăiești la 20+ ani. Să trecem peste. Există un motiv pentru care la vârsta de 25 nu mai purtăm costume de prințesă și un tutu de balerină cu unghii roz. Putem să dormim în pijamale cu Hello Kitty și Snoopy. „They are so sexy,” said no man, ever. Nu e OK să te trezești că „nu știi cu ce să te îmbraci” la interviu sau la întâlniri. It is not cute or funny. Dacă vrei ca cineva să te placă, ar trebui să știi ce te avantajează. Aud mereu scuze gen „cine mă place, mă place și fără să îmi pensez sprâncenele”. Da, poate. Nimeni nu te angajează pentru sprâncene, dar te angajează pe tine, ca persoană. Tot pachetul, cum ar veni. Pachetul nu trebuie să aibă fundă și artificii, dar nici cutia de carton maro nu e foarte interesantă.

7. The realization that you are actually going to have an old age – and some money set aside to help fund it.
8. An email address, a voice mailbox, and a bank account – all of which nobody has access to but you.
9. A résumé that is not even the slightest bit padded.
10. One friend who always makes you laugh and one who lets you cry.

Numărul 8 – nimeni nu are voie la tine în inbox, la tine în telefon, și nu are voie să își bage nasul în contul tău bancar. Și aici mă refer la diverse persoane care cred că e OK să dea acces prietenilor „geloși”. În cazul „geloșilor” problemele sunt de fapt mai spinoase – dacă înșeli și e gelos cu motiv, ceva nu e în regulă cu tine. Vai de omul celălalt. Dacă nu îți place de el, spune-i. Dacă e gelos fără motiv, ceva iar nu e în regulă. Uneori cu ambele persoane, sau doar o persoană prea slabă de caracter. Aici intervine regula numărul 8. Nu e treaba lui ce e la tine în inbox sau telefon. Și dacă e, ar trebui să se uite și la el în grădină.

11. A set of screwdrivers, a cordless drill, and a black lace bra.
12. Something ridiculously expensive that you bought for yourself, just because you deserve it.
13. The belief that you deserve it.
14. A skin-care regimen, an exercise routine, and a plan for dealing with those few other facets of life that don’t get better after 30.
15. A solid start on a satisfying career, a satisfying relationship, and all those other facets of life that do get better.

Am o cutie întreagă de scule și unelte. Le am de vreo 5 ani. Nu cred că le-am folosit mai mult de trei ori. Dar sunt acolo. Zic și eu. Numărul 13 în schimb – dacă ești o persoană competentă, da, you deserve it. Drive it like you stole it, cum s-ar zice. Dacă apari slab de înger, fix de eticheta asta nu o să mai scapi. Sau o să dureze mult prea mult să îți reconstruiești imaginea. Nu e minunat, dar uneori ești etichetat în mod superficial. Și dacă o meriți, da, fă-ți câte o plăcere din când în când. Și dacă nu meriți. Adică e ok să îți iei o geantă din primul salariu sau dintr-un bonus. Dar dacă ai făcut o varză din ceva și lucrurile pur și simplu merg prost, mergi și ia-ți o ojă într-o culoare nouă sau fă-ți un masaj. Ceva mic. Există șansa să aduni prea multă ojă, dar e mai ieftin și mai ușor decât să faci capul pătrat cuiva că toată lumea are ceva cu tine. O să treacă.

By 30, you should know …

1. How to fall in love without losing yourself.
2. How you feel about having kids.
3. How to quit a job, break up with a man, and confront a friend without ruining the friendship.
4. When to try harder and when to walk away.
5. How to kiss in a way that communicates perfectly what you would and wouldn’t like to happen next.

Da, da, da, da. Numărul 4 – din proprie experiență (de dat cu capul și alte prostii), nu e lașitate dacă vrei să te desparți de cineva cu care nu te simți OK sau în cazuri și mai rele, te ignoră sau te rănește în mod intenționat. Nu renunța dacă dai de greu, renunță atunci când nu mai merită efortul.

6. The names of the secretary of state, your great-grandmothers, and the best tailor in town.
7. How to live alone, even if you don’t like to.
8. Where to go – be it your best friend’s kitchen table or a yoga mat – when your soul needs soothing.
9. That you can’t change the length of your legs, the width of your hips, or the nature of your parents.
10. That your childhood may not have been perfect, but it’s over.

Nu toate țările au secretar de stat (momentan Hillary Clinton, who is awesome), dar cred că se poate extinde către „numele prim-ministrului și președintelui.” Ca mai sus, it is not cute or funny dacă nu știi. E trist și ignorant. Numărul 7 – da. Trebuie să fii OK cu propria persoană. Nu poți să apelezi mereu la aceeași persoană doar pentru că „mă plictisesc”. Nu cred că aș putea să fiu prietenă cu o tipă sau un tip care să îmi spună „Și tu ce mai faci? Mă plictisesc.” Nu știu alții cum sunt, dar eu nu am timp să mă plictisesc. Mă bucur că tu îți trăiești viața ca un fluturaș fără grijă. Eu nu. Există mereu ceva de făcut sau citit, de văzut, de explorat. Nu înseamnă că nu mă relaxez, dar a te vedea cu cineva pentru că „te plictisești” e un motiv destul de egoist. Mă văd cu cineva când abia aștept să (vrea să) îmi povestească ce-a mai făcut. Pentru că ne bucurăm de prezența celuilalt. Nu pentru că sunt în pană de imaginație și am nevoie de consolare.

11. What you would and wouldn’t do for money or love.
12. That nobody gets away with smoking, drinking, doing drugs, or not flossing for very long.
13. Who you can trust, who you can’t, and why you shouldn’t take it personally.
14. Not to apologize for something that isn’t your fault.
15. Why they say life begins at 30

N-am ajuns încă la 30 dar azi m-am trezit că suntem în Mai și fac vreo 23 de ani în curând. Deci mai sunt șapte ani. Când mă gândesc că am început blogul ăsta la 14, brusc mă simt bătrână.

 

PS: nu mă interesează investigațiile de genul cine a scris lista, când a fost scrisă, care era motivația lor secretă sau conspirația din spatele lui. Live with it. Trebuie luat ca atare și cu asta basta.


de către

Comentarii

17 răspunsuri la „Mic ghid pentru femei până în 30 de ani”
  1. gigixy

    🙂 tictac-tictac

  2. Irina

    Not to sound inappropriate, but my kind of girl! Serios, e destul de greu sa gasesti fete la varsta asta care sa nu fie inmuiate, sa nu se gandeasca la roz si fluturi toata ziua, la copii, casatorie, sa nu se topeasca la propriu dupa un tip (adica sa se piarda intr-o relatie)… Sa aiba atitudine si incredere in ele. Sa fie realiste. Super lista!

    Ma bucur pentru tine (si eu fac 23 de ani anul acesta). Mult succes in continuare!

  3. Ha, „inmuiate” e un cuvant excelent 😀 stiam eu ca nu trebuie sa fiu singura. Ma bucur ca mi-ai scris 😀

  4. Irina

    Ma bucur ca ti-a dat Zoso like la articol si asa ti-am descoperit blogul 😉

  5. Citind cele bine scrise de mai sus, tind sa cred ca unele se aplica si la barbati, sau cel putin la unii barbati pe care-i stiu.

    de ex

    12. That nobody gets away with smoking, drinking, doing drugs, or not flossing for very long.

  6. Intr-adevar, destul de pertinente sfaturile. Eu am aproape 30 de ani si am fost foarte tentata sa scriu „deja 30”, dupa ce am citit ca tu urmeaza sa implinesti 23 :)! Conform listei, se pare ca ma descurc binisor, dar am avut de muncit in trecut, la anumite puncte. Mai am putin timp sa pun totul la punct, pana la marele si infricosatorul 30 😀

  7. „How to fall in love without losing yourself.” – asta sper din toata inima sa nu o invat niciodata!

    Inafara de asta 😀 Sa inteleg ca a te gandi la copii si a fi indragostita nu se pupa cu idealul de „fomeie poternica”?

  8. annabel lee

    Daca la 23 de ani deja te vezi in prag de 30, ar trebui revizuit ceva.
    Nu zic ca un om in toata firea ar prefera o pustoaica tampa fata de o tipa inteligenta si matura, dar nu te grabi sa ajungi acolo.

    Daca duci prea repede si prea… relentless o viata din care lipsesc ambiguitatile si rupturile fine – asa cum e plictiseala, sau a5a bere de care nu te mai tine, pierzi. Pentru ca daca creezi un sistem care se vrea echilibrat si ermetic si ai senzatia ca nu mai esti un copil, la un moment dat fie vei sta locului (emotional, intelectual, cum vrei tu) sau intervine o ruptura atat de grava din care nu iti poti reveni pentru ca nu mai indeplinesti criteriile pe care ti le-ai pus singura.

    In fine, e viata ta, dar gandeste-te si daca, candva ajunsa la 30 de ani, nu te vei uita in urma cu ceva amar, pentru ca nu ai fost copil suficient de mult timp. 7+ ani e o groaza de timp, nu te grabi, maine deja esti acolo. Si tot in sensul asta, grow up a little.

  9. (impersonal) Poate sa se conserve dar traieste arzand, dand si primind caldura.

  10. Laqzik

    Toate tarile au secretary of state. Ii zice ministru de externe. Tu fiind romanca ar trebui sa stii numele celui care ocupa la noi aceasta pozitie. C-o stii pe hillary, e perfect irelevant. Now, daca ai sti numele ministrului… agriculturii din sua, ar fi ceva. 🙂
    Orice pitipoanca roz o stie pe hillary.

  11. eu fiind romanca – not anymore!

  12. Ioana

    Nu am priceput si probabil nici nu o sa pricep prea curand de ce nu se poate pupa, vorba Moldovencei, o „fomieie poternica” cu dorinta de a avea familie? Ma streseaza incredibil sclifoseli de genul „eu nu-s facuta sa stau la cratita”, „am o cariera, deci nimic altceva nu conteaza”, „nu am timp de relatii si copii”. Corect, fiecare face ce simte si stie mai bine, dar de aici pana la a avea o parere extremista despre familie v. cariera mi se pare o cale lunga.
    „how to fall in love without losing yourself?” – doamne ne fereste daca am ajuns sa ne dorim sa controlam chiar si un sentiment atat de frumos..

    Apropo, ce intelegi prin „eu fiind romanca – not anymore?” – just curious…

  13. Irina

    @Moldoveanca nu stiu daca te referi la ce e scris in articol sau ce am scris eu si Andreea a fost de acord cu mine, insa in articol scrie „how you feel about kids”, nu ca e un lucru rau sa-l ai, ci cum te simti vizavi de asta. Si eu pana acum doi ani aveam acest ideal insa am inceput sa ma intreb daca vreau intr-adevar asta, m-ar implini, sau vreau asta pentru am fost educata sa vreau, de catre ai mei si de societate.

    Eu cand am spus ce am spus, ma refeream ca mi se pare ca nici nu ajung la o anumita maturitate ca hop-top vor sa se casatoreasca, cand inca viseaza fluturasi (inca sunt destul de copile, indiferent de varsta lor).

  14. Sprvrg

    Am cateva intrebari, unde iti pot trimite un mail ?

  15. Pe cat mai?:) (si eu implinesc 23 de ani acum pe 23) :). Nice articolul. Ar trebui sa il citeasca toate femeile in devenire ca in loc sa se milogeasca cu privirea la faptul ca le apar riduri sau alte tampenii, sa se preocupe mai mult de dezvoltarea personala!

  16. Aww, la multi ani cu intarziere :)) pe 25 mai a fost ziua mea. Go us!

  17. andreanastase at gmail dot com