Cercetare calitativa vs. cantitativa (Qual vs. quant)

Nu stiu cine e in spatele Yellow Submarine Qualitative ( Edit: acum stiu, e Cristi Popa)dar am citit o insemnare cum ca ultimul trend e sa te plangi de rezultatele cercetarii calitative in general. Nu neaparat ca persoana care sta si se uita la focus group transcripts toata ziua sau rapoarte si mai stiu eu ce, dar nu cred in diferentierea brutala dintre cele doua. Nu cred ca o sa reusesc sa scriu toata insemnarea in romana asa ca daca aveti alergie la romgleza, ca de obicei, va poftesc sa nu cititi deloc si sa-mi faceti ziua mai usoara, lipsita de cuvinte precum ‘corporatisti’ si ‘sclavi’. In definitiv unii din noi suntem sclavi pentru ca ne chinuim sa facem lucrurile mai bine, doar ca nu intotdeauna se vede sau are vreun efect direct. Suntem sclavii lui deferred gratification

In lupta cercetare cantitativa versus cercetare calitativa insa:

  • Cei ce fac cercetare calitativa nu cauta adevaruri sau dovezi, asa ca sampling sizes o sa fie mai mici si nu bazate pe probabilitate, ca in cercetarea cantitativa. In cercetarea calitativa ai nevoie de ceva credibil – dupa cum spunea cineva, nu ai nevoie de douazeci de oameni care sa-ti zica sfarsitul povestii ‘Scufita rosie’, dupa ce ai auzit de trei ori acelasi lucru e suficient sa stii ce se intampla.
  • Analiza cercetarii calitative mi se pare de multe ori mai grea decat analiza cercetarii cantitative – qual research e pentru cei care stiu sa spuna povesti sau sa prezinte rezultatele intr-un mod atragator. Atragator nu e cuvantul ideal dar nici convingator nu e, probabil o combinatie intre cele doua. Quant research literally writes itself. You get a lot from a little, while with qual you get (well, write) a little from a lot. 
  • Din nou, e mai greu sa analizezi cercetare calitativa, avand mai multe etape, in special cand nu ai participat la focus grup. Trebuie sa te prinzi ce se intampla, sa faci conexiuni, sa cauti relatii intre ce ai descoperit, sa le pui la un loc si sa le verifici. In cercetarea cantitativa, trebuie sa editezi, sa codezi si sa introduci datele, poti fi ajutat si de un program gen SPSS, sa ai de-a face cu raspunsuri care lipsesc sau valori inexistente si sa alegi ce mod de prezentare e preferabil, sa testezi anumite ipoteze (si aici nu o sa intru in detalii despre CUM se face asta, e o poveste prea lunga si pentru alta data)
  • Cercetarea calitativa incearca sa inteleaga tipuri de comportament, motivatii, pareri si atitudini – in concluzie da, poate fi interpretata gresit si da, rezultatele nu pot fi interpretate decat intr-un anumit context.
  • Oricum nu exista un tip de cunostiinta dovedita stiintific pentru ca nu exista o metoda care sa mearga la sigur de fiecare data.
  • Pentru ca (nu mai stiu cine a zis), oamenii pot sa spuna ca isi iau sapun ca sa fie curati dar de fapt si-l iau ca sa fie mai frumosi. 
  • Atunci cand alegi cercetare calitativa ar trebui sa te intrebi ‘cat de greu ar fi sa produc rezultate/informatie mai buna/precisa?’ si daca gasesti raspuns la intrebare probabil n-ai ales metoda de cercetare care trebuie;
Si bineinteles, nu vorbesc in numele tuturor, ci doar ce cred eu personal (etc.). Parerile sunt binevenite, mai ales ca I don’t do this for a living, it’s only a part of it.

Publicat pe

în

, ,

de către

Comentarii

5 răspunsuri la „Cercetare calitativa vs. cantitativa (Qual vs. quant)”
  1. „qual research e pentru cei care stiu sa spuna povesti”- chiar imi place sa ma gandesc la munca mea asa.

  2. Si bineinteles, ma refer la povesti in adevaratul sens al cuvantului, nu povesti adica balarii 🙂 That’s why I like it too!

  3. SPSS are modul si pentru qual research. Tocmai am primit noi la univ o varianta pentru studenti. Totusi este destul de greu de folosit mai ales daca nu ai fost cel care a gandit focus-grupul sau interviul in profunzime insa acelasi lucru l-as putea spune si despre quant research si codificarea variabilelor, daca nu ai gandit tu chestionarul este greu sa faci ulterior codificarea. In fine, eu nu cred intr-un VS intre qual si quant. Ar trebui folosite amandoua atunci cand se poate si situatia o cere si separat in situatia contrara. Cat despre partea cu povesti … si la quant e greu pentru ca de multe ori clientul (beneficiarul research-ului si nu ma refer aici la cei care lucreaza prin publicitate si care se presupune ca ar trebui sa stie cateceva despre interpretarea unor date) nu are nici in clin nici in maneca cu cifrele, statistica si econometria. Nu e chiar simplu sa transformi rezultatele astea in cuvinte si mai ales in ceva care sa i se para clientului utilizabil.

  4. Not a qual researcher

    Cred ca fiecare dintre researchers are o inclinatie, inlauntru. Eu personal sunt quant. 😀
    Nu vreau sa supar pe nimeni, dar povestile nu spun nimic. Este atat de subiectiva interpretarea, prezentarea rezultatelor…
    Prefer o corelatie si doua regresii liniare at any time!
    😀

  5. Mihai Orzan

    Lucrurile trebuie facute impreuna. Cercetarile calitative iti spun lucruri pe care nu ai cum sa le afli in cercetarile cantitative, insa ele nu sunt reprezentative si poate insemna ca ei de bune informatii care au cel mult o reprezentativitate locala. In general, cercetarile calitative sunt facute pentru a-ti face o idee mai clara despre ce vei intreba in cercetarile cantitative, sau in acele cazuri in care comportamentul declarativ nu iti poate oferi informatiile de care ai nevoie (ex.: insatisfactii simbolice).